Начало Здравна медиа Здравни новини Държавата ще предприеме действия срещу неваксиниращите децата си родители

Държавата ще предприеме действия срещу неваксиниращите децата си родители

Държавата ще предприеме действия срещу неваксиниращите децата си родители - изображение

През 2017 г. са подадени общо 500 декларации от родители, които отказват да ваксинират децата си. От своя страна е вероятно държавата да започне административни действия, чрез които ще се опита да гарантира имунизацията на децата, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистът коментира още, че не е препоръчително да се прибягва до насилствени методи като изправяне пред съда, плащане на глоби и писане на актове. Но в крайна сметка ще се направи, защото по неговите думи децата трябва да бъдат ваксинирани. По-важно е правото на детето на здраве, отколкото правото на родителя.

Д-р Кунчев обяснява, че имунизирането и поставянето на ваксини е белег за висока здравна култура. Като пример той посочи Швеция, където имунизациите не са задължителни, но обхватът на населението е много висок - 98 на сто.

Мнението на главния инспектор относно осигуряването на безплатна противогрипна ваксина за хората над 65-годишна възраст е, че това трябва да се направи от страна на държавата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: brockpress.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиЛеченияХранене при...Алт. медицинаИсторияВидеоАнкетиТестове