Начало Здравна медиа Здравни новини Фондът за деца отказа да помогне на сиамските близнаци от Сливен

Фондът за деца отказа да помогне на сиамските близнаци от Сливен

Фондът за деца отказа да помогне на сиамските близнаци от Сливен - изображение

Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да помогне на сиамските близнаци от Сливен с мотива, че операцията по разделянето им е „анатомично невъзможна“.

На последното заседание комисията от медиците отсъди категорично, че децата са в изключително тежко състояние и подобна операция по разделянето им е невъзможна. На заседанието е присъствал и заместник министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Всички специалисти от България са единодушни и прецениха, че няма никакъв шанс“, коментира докторът по биоправо Стоян Ставру.

Преди известно време университетска клиника в САЩ заяви възможността за оперативно разделяне на близнаците и вдъхна надежда на родителите. До момента обаче децата се намират в „Пирогов“, а родителите чакаха решението на Фонда, предава Дарик.

Според Фонда за лечение на деца в чужбина обаче в американската клиника е извършвана само една подобна операция с разделяне на сиамски близнаци, които са били с доста по-добра прогноза.

Семейството на близнаците заяви, че ще съди Фонда и Здравното министерство, защото държавата умишлено се е бавила с лечението на децата. От друга страна дългото изчакване за решение е осуетило възможността за дарителска кампания за събиране на средства за операцията в чужбина, която възлиза на 500 000 долара.

Сиамските близнаци Янко и Богдан се родиха преди година в Сливен. Децата са с тежка вродена аномалия - сраснала тазово-седалищната област с обща коремна кухина. Едното дете е в кома от самото раждане, но за другото дете има шанс за живот според близките. Майката е на 15 години, а бащата е пълнолетен и втори братовчед на момичето.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпортЛеченияХранене при...Алт. медицинаПсихологияСнимкиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиБотаникаНаправления в медицината