Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Илко Семерджиев: Електронната здравна карта ще бъде факт в края на 2018 година

Д-р Илко Семерджиев: Електронната здравна карта ще бъде факт в края на 2018 година

Д-р Илко Семерджиев: Електронната здравна карта ще бъде факт в края на 2018 година - изображение

Електронната здравна карта ще бъде факт на 28 декември 2018 година, ако всичко върви както е планувано. Това заяви служебният министър д-р Илко Семерджиев в интервю пред БНТ.

„Процесът по създаването на електронната здравна карта стартира още в началото 2017 година. Предвидени са средства от програмата на ЕС “Добро управление“. Предстои документът да бъде еднакъв с данните по лична карта на лицето. Ще има електронно здравно досие, електронно направление, електронна здравна рецепта. Крайната дата е 28 декември 2018 година, като срокът може да бъде и съкратен“, коментира Семерджиев.

По думите му в наследство е получил хаос в нормативния сектор и в здравеопазването, но вече е туширан е въпросът с ваксините, а кризата с урана и морбили са овладени.

Опасност за населението в Хасково няма, предприети са необходимите мерки. Забранена е употребата на питейна вода. Продължават допълнителните доставки на вода до реорганизиране на ситуацията.

Семерджиев обясни, че 70% от оплакванията за липсата на лекарства по аптечната мрежа са намалели от началото на мандата на служебното правителство. Значително са редуцирани и кризите в здравеопазването.

„Направени са програми и проекти на стойност над 70 милиона лева. Тече процес на сключване на договори между НЗОК и лечебни заведения. Не трябва да има основания за притеснения за малко пари. И в извънболничният сектор дори са увеличени средствата. Здравеопазването се развива според нормативите, но е добре да се помисли за друг вид система. Близо десет години няма развитие по клиничните пътеки, които са все 300. Те трябва да са поне 600“, категоричен е д-р Семерджиев.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Novinite.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайл