Начало Здравна медиа Здравни новини Националната здравна карта беше отменена от ВАС

Националната здравна карта беше отменена от ВАС

Националната здравна карта беше отменена от ВАС - изображение

Върховният административен съд (ВАС) отмени Националната здравна карта. Тя беше проект на бившия здравен министър Петър Москов и трябваше да покаже какви и колко лечебни заведения са необходими в различните части на страната, за да се прецени и какви финанси са нужни от страна на НЗОК, съобщава Дарик.

Картата е оспорвана в съда от Сдружението на частните болници в България и от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Оттам посочват, че премахването й отстранява пречките пред развитието на родното здравеопазване. Както и че документът поставял в зависимо положение лекарите и болниците спрямо здравното министерство.

Националната здравна карта беше приета през март миналата година. Тя даваше информация за структурата на здравната мрежа и по нея се определяха и планираха нуждите на българите от болнична и извънболнична помощ. Също така и чрез нея се предвиждаха къде и колко средства са необходими.

В нея беше изчислено, че са нужни 4886 лични лекари, за да се осигури добър достъп на населението до първичната медицинска помощ, като за стандарт е взето европейското правило на 1 джипи да се падат 1500 пациенти. До тази бройка в момента не достигат над 470 общопрактикуващи доктори.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: zapernik.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлАнкети