Начало Здравна медиа Здравни новини Ако няма интернет - няма преглед...

Ако няма интернет - няма преглед...

Ако няма интернет - няма преглед... - изображение

Министърът на здравеопазването в правителството на ОДС, учредител на БЛС през 1989 г. и създател на НЗОК д-р Илко Семерджиев, публикува в социалната мрежа Facebook писмо от анонимен общопрактикуващ лекар до пациентите. Постът е споделен от стотици  българи.

Публикуваме писмото без редакторска намеса.

"Да ви разкажа, защото дори не подозирате, драги пациенти, как ще да протича по новому прегледът при нас, семейните лекари от първи април 2016! Влизате с предварително записан час, задължително, вероятно в листа на чакащите! Слагате си пръстчето на "идентификатора", безплатно, но да е чисто и измито, защото често не "захапва" и чакаме да се свържем със Касата, за да Ви "автентифицираме" дали сте баба Гуна или баба Вуна? Може да отнеме и 10 мин., а ако няма интернет – няма преглед! Питайте министъра какво значи тази нова българска дума "автентификация", той я измисли!

След това Ви откриваме в списъка на пациентите, които имат пръстов отпечатък за сверка в НЗОК, а ако нямате... След това проверяваме дали сте осигурени и ако сте - започва прегледа минимум 15 минути. В тези минути трябва да ви прегледаме, насочим за изследвания или консултации, да ви изпишем лекарства и т.н. Разпечатваме ви всички бумаги и започва събиране на автографи от пациента - първо се подписвате за прегледа, после лекарят трябва да ви обясни всичко за лекарствата от състав до странични действия и да се подпишете ВТОРИ ПЪТ, че сте информирани. Трябва да изчакате, да ви изчетем списъка с цените на лекарствата, кое колко струва и кое е най- евтиното! и ТРЕТИ път да се подпишете. Ако, недай Боже, сте толкова зле, че вече сте за болнично лечение, ви издаваме направление за болница и пишем поне 5 минути мотиви в листа и пак се подписвате, а също и при отказ - за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ! Тези стъпки са задължителни, защото иначе лекарят ще бъде глобен минимум 400 лева, защото липсата на ВСЕКИ един подпис се санкционира.

Плащате си потребителската такса, ако изобщо дължите такава и излизате вероятно с мисълта повече НИКОГА да не стъпите в лекарски кабинет и да си позволите да боледувате!
Благодарение на протестите ни, засега "автентификаторът" при нас се отлага за 2017 г., но остава за болниците и другите лечебни заведения!!! Струва около 300 лева и не се поема от Каса или Министерство, а от лечебното заведение! Отделно от това трябва да си купим подвижни "автентификатори" за домашни посещения, да плащаме за интернет, за техническа поддръжка, за потребителски софтуер, за биометричен контролер и прочие. Не ми е много ясно как ще "автентифицирам" пеленачета, как ще удостоверявам дали са си платили здравните вноски през "автентификатора" и прочие...

И да знаете, въпреки че не сме поискали никакви допълнителни пари, ние, „семейните лекари“ (ОПЛ) сме „алчни за пари“ по думите на министъра Москов, който дори не си е направил труда да види, че нашият бюджет е само 180 млн.лв. от общо 3,204 млрд.лв. бюджет на НЗОК, което представлява 5,6% дял от общите приходи. И още нещо – лекарите в Спешната помощ получиха за 2016 г. около 170 млн.лв., а са само около 1 100 докато ние сме над 4 300 лекари. Ето и истинската причина д-р Кателиева да пише индивидуални декларации в защита на Петър Москов.

А истината, драги пациенти е, че ние защитаваме вас и ако не ни подкрепите сега поне не ни се сърдете, когато се наложи да чакате, да се подписвате по 4 пъти на преглед и да бъдете подлагани на лимити и всякакъв друг вид административен тормоз".

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиНормативни актовеИсторияСнимкиЛюбопитно