Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Електронно здравеопазване

Електронно здравеопазване

Електронно здравеопазване - изображение

  Електронното здравеопазване включва редица средства, базирани на информационните и комуникационните технологии. Тези средства се използват за подпомагане и подобряване на профилактиката на заболявания, поставянето на диагнози, лечението, контрола и управлението на здравето и начина на живот.

  Електронното здравеопазване обхваща например взаимодействието между пациентите и доставчиците на здравни услуги, предаването на данни между институциите или общуването между пациенти или между здравни професионалисти. То също така включва мрежи за здравна информация, електронни здравни досиета, телемедицински услуги и лични преносими комуникационни системи за наблюдение и оказване на помощ на пациентите.

  Инструменти на електронното здравеопазване например допринасят за наличността на потенциално животоспасяваща здравна информация, където и когато е необходима - критичен въпрос при увеличаването на трансграничното движение на граждани и пациенти. Електронното здравеопазване може да донесе значителни ползи за цялата общност чрез подобряване на качеството на здравеопазването и достъпа до него. То допринася за функционирането на ориентирани към гражданите здравни системи и за цялостната ефикасност, ефективност и устойчивост на здравния сектор.

  Европейският съюз е на път да създаде „Европейско пространство за електронно здравеопазване", което ще координира действията и ще насърчава взаимодействието между свързаните политики и заинтересованите страни, за да се разработват по-добри решения, да се предотвратява пазарната фрагментация и да се разпространяват най-добри практики. Специфични цели са създаването на архитектура за електронни здравни досиета чрез подпомагане на обмена на информация и на стандартизацията; създаването на мрежи за здравна информация между здравните заведения за координиране на противодействието на здравни заплахи; гарантирането на онлайн здравни услуги, като информация за здравословен начин на живот и предотвратяване на болести; развитие на телеконсултациите, електронните рецепти, електронното определяне на направления и електронното възстановяване на разходите. За да е успешно това начинание, нуждите и участието на гражданите, пациентите и здравните професионалисти е необходимо да се вземат предвид при изпълнението на стратегии и проекти.

Източник: Европейски парламент

Още по темата:

2.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиИсторияМедицински изследванияПроизводителиЛеченияЗдравни съветиОрганизацииАнкетиСнимкиЛайфстайлЗаведенияИнтервютаХранене при...СпортПсихологияАлтернативна медицинаТестовеРецептиОбразованиеОткритияКлинични пътекиБотаника