Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве С ДИАБЕТ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПЪЛНОЦЕННО

С ДИАБЕТ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПЪЛНОЦЕННО

С ДИАБЕТ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПЪЛНОЦЕННО - изображение
С доц. Цветелина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокронология, разговаря Петър Галев


- Доц. Танкова, каква е причината все повече млади хора да се разболяват от диабет?

- Диабетът засяга всички възрасти, включително децата и младите хора. Днес вече говорим за епидемия от захарен диабет. На всеки 5 секунди един човек някъде по света се разболява от диабет. По-рано за младите хора бе характерен т.нар. захарен диабет тип 1, или инсулинозависимият диабет. Но епидемията понастоящем е от захарен диабет тип 2. А причините за него са свързани главно с нездравословния начин на живот - прием на калорични храни, ограничаване на физическата активност, който води до увеличаване на телесното тегло и затлъстяване. Все повече време децата и младите хора прекарват пред компютрите и телевизионните екрани, много рядко спортуват, консумират готови, калорични храни.

- Заболяването изисква ли променя във всекидневието на хората?

- Нашата основна цел е хората да живеят нормален живот с диабета и въпреки него. Но това може да се постигне само когато пациентът е добре обучен и може да се справя сам със заболяването във всекидневието си. Захарният диабет остава с пациента до края на живота му и по никакъв начин той не трябва да се превръща в роб на заболяването. При поддържане на добър контрол пациентът може да адаптира лечението към начина си на живот, да живее нормално и пълноценно.

- Достъпни ли са в България съвременните средства за диагностика и лечение на диабета, които се прилагат в най-напредналите държави?

- Разполагаме с повечето съвременни средства за диагностика и лечение. На пациентите предписваме съвременните инсулинови препарати, аналози на инсулина, препарати за прием през устата. Някои препарати са достъпни за ограничен брой пациенти, защото има строги критерии за изписването им, а други не се реимбурсират от касата

- Има ли подходи в лечението, които да гарантират, че пациентът няма да развие тежките усложнения?

- Основен проблем при пациентите с диабет са развиващите се късни усложнения, които могат да доведат до сериозни последици - слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчносъдова болест, мозъчен инсулт. Най-важно за намаляване на риска от късни усложнения на диабета е постигането и поддържането на стойности на кръвната захар максимално близки до нормата. Трябва да се прилага комплексен подход с контрол на телесното тегло, на кръвното налягане, на отклоненията в нивата на холестерола и триглицеридите, на протромботичното състояние, характерно за диабета, спиране на тютюнопушенето. Само така може сериозно да се намали рискът от развитие на инвалидизиращите усложнения на захарния диабет.

- Какви новости ще навлизат през идните години за лечение на диабета?

- Появяват се нови инсулинови препарати /инсулинови аналози/, нови таблетни форми /инкретин базирана терапия/, търсят се алтернативни пътища за въвеждане на инсулина, за да се избегнат инжекциите - перорален, букален /през устната лигавица/, инхалаторен /чрез вдишване/. Все по-широко приложение намират инсулиновите помпи. Очаква се сериозно развитие и на трансплантацията на бета-клетки в панкреаса, както и на приложението на стволови клетки за лечение на захарния диабет.

- Един здрав човек на колко време трябва да си изследва профилактично кръвната захар?

- Препоръчва се целенасочено търсене на заболяването сред лица с рискови фактори: наследствена обремененост, жени, родили дете с тегло над 4 кг или с диабет по време на бременността; при хора с хипертония, с отклонения в нивото на липидите; с установен при предишни изследвания предиабет - повишена кръвна захар на гладно или нарушен глюкозен толеранс; жени със синдром на поликистозни яйчници. В тези случаи се препоръчва изследване на плазмена глюкоза на гладно и при необходимост провеждане на обременяване с глюкоза.

 

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИзследванияИнтервютаСпециалистиЛайфстайлИсторияНормативни актовеОрганизацииСнимкиСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЗаведенияЛеченияПсихологияАлт. медицинаДиетиСъставкиХранене при...ПатологияХрани и ястияСпортВидеоТестовеБотаникаКлинични пътекиЗдравни проблемиПроизводители