Начало Здравна медиа Любопитно Психология Има по-голям риск от смърт при пациенти с психични проблеми след освобождаването им от болница

Има по-голям риск от смърт при пациенти с психични проблеми след освобождаването им от болница

Има по-голям риск от смърт при пациенти с психични проблеми след освобождаването им от болница - изображение

Пациентите с психични проблеми са изложени на много по-голям риск от смърт вследствие неестествени причини, когато бъдат освободени от лечебно заведение. Екип от изследователи от университета в Манчестър направи най-изчерпателното проучване по темата. Опасността е сравнително ниска, но обществените услуги и личните лекари трябва да имат предвид, че първите няколко седмици след изписването са критични.

Изследването обхваща повече от 1,6 млн. датчани с подгрупа от 47 000 души, които били освободени след първия им престой в периода 1982-1996 г. Учените успели да проследят пациенти на възраст 25 г. в момента на тяхното пускане до смъртта им към 31 декември 2011 г. За целта използвали национални административни база данни. Гражданите на Дания са избрани заради уникалния идентификационен номер, който получават и който предоставя данни, въведени в няколко национални регистъра.

На вниманието на специалистите били методи на самоубийство, типове случайна смърт, видове смъртоносно отравяне и летален край след убийство. Въпреки че съществува силна връзка между освобождаването от болница и неестествената смърт, според изследователите тя не е причинно-следствена.

Резултатите от проучването показват, че самоубийството е 32 пъти по-вероятно след изписването на пациентите с психични проблеми. 171,7 души на всеки 100 000 починали след напускане на болницата в сравнение с 5,3 на всеки 100 000 за общото население. Умишленото самоотравяне е 41 пъти по-вероятно – 57,1 датчани на всеки 100 000 загубили живота си по този начин, след като били изписани. Цифрите за общото население са 1,3 души на 100 000.

Смъртта след отравяне с психотропни лекарства независимо от намеренията е 90 пъти по-вероятна. 25,6 на всеки 100 000 умира по тази причина след освобождаването му от лечебно заведение. За сравнение сред общото население числата показват 0,2 на 100 000.

Авторът на изследването проф. Роджър Уеб казва, че е важно да се отбележи, че освобождаването от болничното заведение не е причина за неестествена смърт на младите пациенти, които са високорискова група. Рискът от летален край може да бъде дори по-висок без хоспитализация.

Предишно проучване на Флориан Уолтър, участвал и в това на Уеб, сочи, че пациентите с психични проблеми са изложени на най-голям риск през първия месец след освобождаването си. „Преходът от болница към общество е по-рисков за тези хора. Следователно услугите за психично здраве трябва да разработят широкообхватни стратегии, които включват засилено наблюдение след изписване. Трябва да има и по-добра връзка между стационарните и обществените услуги, за да са по-бдителни за онези, които взимат коректно лекарствата си при предписаните им дози“, допълва Уолтър.

Изследването е публикувано в Journal of Clinical Psychiatry.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: theaustralian.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияНормативни актовеСнимкиСпециалистиЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииСоциални грижиИнтервютаАнкетиНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлЗаведенияЛеченияПатологияБотаника