Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Негативните нагласи на пациентите могат да спрат действието на лекарствата

Негативните нагласи на пациентите могат да спрат действието на лекарствата

Негативните нагласи на пациентите могат да спрат действието на лекарствата - изображение

Учени провели експеримент, при който установили, че негативните нагласи на пациентите могат да блокират действието дори на силни лекарства. Те накарали няколко доброволци да почувстват болка и наблюдавали какво ще е действието на обезболяващото, ако се променя информацията, която се дава на болните.
Специалистите от университетска клиника в Хамбург-Епендорф работили с 22 души, които били на възраст между 21 и 40 г. Предизвикали усещане за пареща болка и ги инжектирали с обезболяващото ремифентанил, което съдържа вещества, подобни на опиума.

Лекарите поставяли в различни ситуации пациентите. В първата не ги информирали, че им дават лекарството и хората мислели, че болката няма да спре. Но то започнало да действа и те се успокоили. Във втория случай на болните изрично им било казано, че ще бъдат инжектирани с ремифентанил. Резултатите при тях показали, че когато знаят, че получават медикамента, действието му дори се удвоило, независимо, че дозата му била същата. В третата ситуация пациентите били предупредени, че няма да получат лекарството и очаквали да се влошат. Без знанието им били инжектирани със същия медикамент и същата доза като другите, но въпреки това болката се върнала много скоро.

Изводите на учените са, че негативната нагласа на пациентите е способствала за намаляването и дори унищожаването на ефекта на силното обезболяващо. Пациентите чувствали такава болка, сякаш не са получили никакво лекарство. За това като доказателство им послужило и паралелно проведеното с експериментите наблюдение на мозъчната дейност с магнитно-резонансен томограф.

Съветът на Улрике Бингел, ръководител на проучването, е лекарите подробно да обясняват етапите от лечението на пациента и какво се очаква от него, както да наблягат на положителните очаквания от терапията, а не на негативните, информира obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: skinnywithfiber.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниФизиологияСоциални грижиИсторияПсихологияЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиНормативни актовеСнимкиОрганизацииИнтервютаАнкетиЗаведенияЛеченияСпециалистиПроизводителиАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография