Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Станимир Хасърджиев: Лекари и пациенти нямат доверие в здравната система

Д-р Станимир Хасърджиев: Лекари и пациенти нямат доверие в здравната система

Д-р Станимир Хасърджиев: Лекари и пациенти нямат доверие в здравната система - изображение

Мнението на представители на пациентски организации за здравната система е, че тя е остаряла като структура и спешно се нуждае от промяна. Становището е по повод информацията за разследването, което прокуратурата ще започне в 7 болници в страната.

Д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация смята, че българската здравна система е обърнала гръб на пациента, недостига информация дори за прилагането на съвременни стандарти. Тя не буди доверие нито у хората, нито у самите лекари.

Друга констатация е, че липсва всякакъв контрол върху финансите на държавните лечебни заведения. От пациентските структури са на позиция, че трябва да се промени и начинът на осигуряване на средства за здравната система.

В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не можем да очакваме, че нещата ще вървят добре. Държавните болници имат модел на управление – при всяка смяна на властта се правят политически назначения и новите директори започват разчистване на сметки със старите“, казва д-р Хасърджиев. Той коментира още, че държавата много отдавна е доказала, че е лош стопанин. По отношение на проверките, които ще започнат в седемте лечебни заведения, представителят на пациентската организация смята, че те ще дадат сигнал на обществото и правителството, че не може да се продължава така.

Само от болницата в Русе коментираха предстоящите разследвания, от другите запазиха мълчание. По думите на управата на русенското лечебно заведение още през 2015 г. са подали сигнал до прокуратурата за наличие на частна структура в областната болница. В момента няма съвместна дейност с частно звено, тъй като чрез съдебни дела я премахнали. Изпълнителният директор на УМБАЛ – Русе д-р Иван Стоянов допълва, че лечебното заведение сега е на печалба.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛюбопитноСоциални грижиНормативни актовеСнимкиЛайфстайлИсторияПсихологияФизиологияЗдравни съветиЛечения