Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Стефан Костадинов: В страната съществува епидемия от цезарови сечения

Д-р Стефан Костадинов: В страната съществува епидемия от цезарови сечения

Д-р Стефан Костадинов: В страната съществува епидемия от цезарови сечения - изображение

Скандално предложение на ваучери за раждане със секцио по желание предизвика вълна от възмущения. Офертата се предлага в частна болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище. Предложението е публикувано в интернет сайт за медицински услуги. В рекламата се обяснява, че бременните жени могат да родят с цезарово сечение, ако си закупят ваучер за намаление, при което операцията ще възлиза на 550 лв. Според новината секцио вече може да се направи по желание на жената.

От здравното заведения отрекоха да са рекламирали подобни медицински услуги. По думите на д-р Лулчева в болницата се спазват всички медицински стандарти.

Според бившия здравен министър д-р Стефан Костадинов с такъв акт се нарушават една наредба и един закон. Секциото не е пожелание. През 2014 година това беше разрешено в медицинския стандарт, но отдавна в закона е уточнено друго, коментира той пред bTV.

"В държавата съществува епидемия от цезарови сечения, което е изключително тревожно. В страната процентът е 46%, а само в столицата е 55%. Това не носи нищо добро нито за бебетата, нито за майките. За сравнение през 2013 година процентът е бил 33%. Средно за страните от Европейския Съюз процентът е 27%.", допълни той.

Според него значителна част от този вид раждане се прави без медицински показания. Терминът по желание е доста относителен. Цезаровото сечение може да спаси живота и на бебето и на майката, но приложено без индикация може да коства живота и двете. Доктор Стефан Костадинов уточни, че смъртността в страната при жените след първата година след раждане е 6,1%, докато във Франция например е 1,54%.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Daily Mail

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноАнкетиЛайфстайлНовиниСпортИсторияЛечения