Начало Здравна медиа Здравни новини Скандал с ваксини в Китай предизвика срив на пазара и криза в здравеопазването

Скандал с ваксини в Китай предизвика срив на пазара и криза в здравеопазването

Скандал с ваксини в Китай предизвика срив на пазара и криза в здравеопазването - изображение

Възникналият скандал с ваксини в Китай предизвика гневни реакции от страна на гражданите и разлюля местния пазар на лекарства. Той заплашва амбициите на азиатската държава да играе по-голяма роля в глобалното фармацевтично производство.

Установи се, че компанията Чаншън Биотехнолоджи (Changsheng Biotechnology Co) е фалшифицирала производствени документи, свързани с ваксина против бяс, която се поставя на бебета до 3-месечна възраст. Въпреки че не са известни случаи на засегнати от продукта хора, китайският здравен регулатор нареди на фирмата да спре производството и да оттегли ваксината.

Чувствителността на китайците към безопасността на храните и лекарствата е изключително висока след възникналите скандали през последното десетилетие. Властите са изправени пред големи трудности за изчистване имиджа на втората по големина индустрия в света за производство на медикаменти.

Премиерът Ли Къцян обвини Чаншън Биотехнолоджи, че е преминала всякакви морални граници и настоява за незабавно разследване на случая. „Ще премахнем незаконните и престъпни действия, които застрашават безопасността на човешкия живот. Решително ще наказваме закононарушителите, решително и строго ще критикуваме изопачаването на отговорностите в контрола“, заяви китайският министър-председател.

Вследствие събитията акциите на Чаншън паднаха с 10%. От фирмата съобщиха, че някои регионални служби за борба с болестите са спрели други ваксини, произвеждани от нея.

Случаят е последният от поредица скандали, които поразиха фармацевтичната индустрия в Китай през последните години. Здравните власти в североизточната провинция Джилин, където е разположена и базата на прегрешилата фирма, разкриха през миналата година продажбата на 252 000 ваксини срещу дифтерия, коклюш и тетанус под нормалния стандарт. През 2016 г. китайската полиция разби банда за продажба на незаконни ваксини на черния пазар на стойност 90 млн. долара.

Коментарите на интернет потребителите показват, че хората са много притеснени и че искат ясна информация от властите. Държавният вестник China Daily предупреди, че случаят с Чаншън Биотехнолоджи може да доведе до криза в общественото здравеопазване, ако не се действа „по разумен и прозрачен начин“.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: theepochtimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияСнимкиСоциални грижиВидеоЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиТестове