Начало Здравна медиа Здравни новини Европа започва реализацията на мащабен генетичен проект

Европа започва реализацията на мащабен генетичен проект

Европа започва реализацията на мащабен генетичен проект - изображение

Европейски проект си поставя като основна цел набирането в следващите четири години на близо един милион генома. Те ще бъдат използвани в науката, при клинични експерименти и във фармацевтичната промишленост.

Медицината се персонализира все по-бързо и създаването на нови видове диагностика и лечебни терапии е възможно, единствено ако те преминат изпитателни тестове, а учените разполагат с база данни. Това е причината на най-високите нива в структурите на ЕС да се обсъжда идеята за създаването на общ проект между всички държави членки на съюза. Решението затова трябва да бъде взето на 10 април в Брюксел, когато се предвижда и подписването на декларация, с която процесът ще бъде финализиран.

Представители на Европейската комисия, европарламента и страните членки ще сложат подписите си под документа, а до тази дата България трябва да реши дали да стане един от инициаторите на мащабната инициатива.

За бъдещото развитие на персонализираната и прецизирана медицина у нас се подготвя и национална програма. В нея се предвижда въвеждането на софтуерни и изследвания на генома, основани на големи бази данни. Специалистите са убедени, че по този начин се гарантира точната диагностика и осъществяването на правилната терапия и профилактика за вродените и наследствени заболявания.

Важен акцент в програмата е и създаването на автоматизирана геномна лаборатория. Не на последно място идеите са у нас да бъде инсталирана софтуерна платформа, която ще обработва различни бази с данни, в които ще присъства персонализирана информация за заболяванията и специфичните особености на пациентите със социално-значими и хронични диагнози като тумор, например. Плановете са и да бъде изградена мрежа от онкологични болници. Това ще предостави възможността в кратки срокове да се получава информация за най-добрия начин на лечение. Внимание заслужава и създаването на регистър от геномни анализи и медицински данни за пациентите.

Какво ще бъде решението на страната ни, тепърва предстои да научим. В същото време днес в Брюксел се провежда конференцията „Персонализираната медицина и голямото предизвикателство на данните". Шестото издание на форума, организиран от Брюкселския европейски алианс за персонализирана медицина, минава под знака на българското председателство.

По време на конференцията ще стане дума отново за инициативата Million European Genomes Alliance (MEGA), защото, както беше подчертано още през октомври миналата година по време на срещи на високо ниво в Европейския съюз, по-доброто разбиране за генома и неговото използване е един от основните и определящи фактори за бъдещото повишаване услугите в сферата на здравеопазването.

Според Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина и съпредседателите му Дейвид Бърн и Гордън Макви, MEGA ще бъде в центъра на вниманието на форума днес, защото е „ключов проект“, а целта му е „да стимулира развитието на науката и да подобри грижата за пациентите чрез проучването на милион геноми, събрани в целия Европейски съюз. Ръководството на Алианса подчертава, че голямата идея е да се обединят усилията. Ако това се случи, то със сигурност „ще представлява реален пробив и ще позволи използването на изследванията в различни области на здравеопазването“, се посочва още в поканата на тримата за участие във форума днес.

От Европейския алианс за персонализирана медицина вярват, че чрез MEGA ще бъде събрана важна генетична информация, която ще има изключителна полза за здравето на настоящите и бъдещите граждани на Стария континент.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg, euapm.eu
Снимка: broadinstitute.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлИсторияПсихологияСпорт