Начало Здравна медиа Здравни новини Един от всеки трима 20-годишни мъже в Китай, ще почине преждевременно

Един от всеки трима 20-годишни мъже в Китай, ще почине преждевременно

Един от всеки трима 20-годишни мъже в Китай, ще почине преждевременно - изображение

Един от всеки трима 20-годишни мъже в Китай, ще почине преждевременно, ако не се откаже от пушенето, показа изследване на университета в Оксфорд, Китайската академия на медицинските науки и Китайския център за контрол на болестите.

Според данните от статистиката две трети от мъжете в Китай започват да пушат, преди да са навършили 20 години, а половината от тях ще починат заради вредния навик. Изследователите са провели две мащабни проучвания, продължили 15 години с участието на стотици хиляди доброволци.

Изводите от тях са категорични: ако тенденцията се запази, броят на смъртните случаи вследствие на тютюнопушене в Китай ще достигне 2 милиона души през 2030 г.

"Това е "растяща епидемия от преждевременна смърт", категорични са учените.

Те уточняват, че цигарите са тясно свързани с ежедневието в Китай. В много райони на страната има традиция, след като приключат с яденето, мъжете да запалват цигара. От друга страна, според медицинските специалисти, са малко пушачите в страната, които са запознати с вредите от пушенето.

Според изследването, публикувано в списание The Lancet, Китай консумира над една трета от цигарите в света и е на шесто място по смъртни случаи вследствие на вредния навик. 

"Ако правителството не предприеме спешни мерки, за да се справи със здравната криза, най-малко два милиона души ще починат заради вредните последствия от пушенето през 2030 година", предупреждават учените.

Снимка: ITV.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияСнимкиАлт. медицинаИсторияОрганизацииВидеоРецептиСпортГеографияНаправления в медицината