Начало Здравна медиа Здравни новини Експериментално лекарство предлага реална възможност за борба с рака на кръвта

Експериментално лекарство предлага реална възможност за борба с рака на кръвта

Експериментално лекарство предлага реална възможност за борба с рака на кръвта - изображение

Млади пациенти, които страдат от агресивна форма на рак на кръвта известна като Лимфома на Ходжкин, вече имат нова надежда за успешно лечение - експериментално лекарство Nivolumab.

"Медикаментът се използва за имунотерапия, и е отговорен за значително свиване на туморните образувания при две трети от пациентите, лекувани с него", информират учени и допълват, че след терапията пациентите не са показвали симптоми на заболяване в рамките на почти 8 месеца.

"Ако обаче болният продължава да се влошава след лечението, шансовете ни да помогнем значително намаляват", обясни д-р Греъм Колинс, консултант хематолог от Оксфордския университет. По думите му за първи път след имунотерапия се забелязва подобно подобрение сред мнозинството от тежко болните пациенти. 

Nivolumab е представител на ново поколение "умни" медикаменти. Лекарството пречи на способността на раковите заболявания да се защитават от човешката имунна система. То вече се е доказало като ефективно срещу меланома, най-опасната форма на рак на кожата, и срещу един вид рак на белия дроб.

Настоящото изследване се фокусира върху това дали този медикамент може да помогне в борбата с Болестта на Ходжкин при пациенти, които не се повлияват от друго лечение. В експериментите са участвали общо 80 пациента, на възраст между 18 и 72 години. 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеГеографияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияКлинични пътекиЗдравни съветиЛеченияСнимкиОрганизацииСоциални грижиСпециалистиЛичностиОткритияВидеоПсихологияНаучни публикацииИзследванияАлт. медицинаПрезентацииАнкетиПроизводителиАптекиРецептиИнтервютаДиетиСпортБотаникаТестовеОбразование