Начало Здравна медиа Здравни новини Епизодичните пристъпи на гняв може да се дължат на инфекция

Епизодичните пристъпи на гняв може да се дължат на инфекция

Епизодичните пристъпи на гняв може да се дължат на инфекция - изображение

Епизодичните пристъпи на гняв може да се дължат на инфекция, причинена от паразита Toxoplasma gondii, съобщи д-р Ройс Лий от Чикагския университет.

Паразитът се възпроизвежда в котки и се разпространява чрез изпражненията им, а хората могат да се заразят чрез заразена вода, чрез храна, която не е обработена добре термично или неизмити зеленчуци, които са били в контакт с паразита.

Данни от други изследвания показват, че до една трета от населението на Великобритания е заразено с паразита, живеещ в тъканта на мозъка. По принцип се смята за безвреден, но при бременните жени той може да предизвика помятане или вродени дефекти на бебетата.

Токсоплазмозата е опасна и за хора със слаба имунна система. Изследванията показват, че заразяването с паразита може да се свърже с шизофрения и повишена опасност от пътни инциденти.

Експериментите с плъхове са показали, че заразяването им с токсоплазмоза може да премахне страха им от котки, но и да е причина за внезапни пристъпи на гняв.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияСнимкиВидеоХранене при...НовиниИзследванияАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлИсторияСпециалистиБотаникаОрганизацииФизиологияСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеАнкети