Начало Здравна медиа Здравни новини Животоспасяваща апаратура за милиони събира прах в МБАЛ-Русe

Животоспасяваща апаратура за милиони събира прах в МБАЛ-Русе

Животоспасяваща апаратура за милиони събира прах в МБАЛ-Русе - изображение

В края на 2015 година МБАЛ Русе получава нов модерен ангиограф, закупен с европейски пари като дарение от Здравното министерство. Към момента животоспасяващата апаратура за над един милион лева събира прах в болницата в Русe.

Получава се абсурдната ситуация, в която министерството израсходва пари за ангиографа, а здравната каса блокира ползването му. В това време десетки хора със сърдечни проблеми се налага да пътуват стотици километри за получаване на адекватна помощ.

Болницата в Русе назначава, обучава персонал и оборудва помещения. Готови за работа с новата апаратура, ръководството на здравното заведение получава отказ от Здравната каса за сключване на договор, защото документите са подадени след 31 декември. Аргументите за отказ основно се базират на факта, че в града са налични две частни клиники, които извършват тази дейност. Евентуален договор с болницата застрашава дейността на частната клиника на територията на града, защото представлява конкуренция.

Ръководството на болницата пуска жалби до всички институции, специалистите са освободени, защото апаратурата не може да работи, а нейната гаранция тече. Болницата може да използва ангиографа само за своя сметка.

МБАЛ Русе печели дело в административен съд, но от Здравната каса обжалват. Новата апаратура може да заработи само, ако през 2017 години се сключи договор между болницата и Здравната каса.

Снимка: DUNAVMOST.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияНовиниСнимкиИсторияПроизводителиНормативни актовеЛюбопитноОткритияГеографияЛеченияОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияСпециалистиОрганизацииЛайфстайл