Начало Здравна медиа Здравни новини МЗ ще осигури 437 високотехнологични апарата за неонатология за 34 лечебни заведения в страната

МЗ ще осигури 437 високотехнологични апарата за неонатология за 34 лечебни заведения в страната

МЗ ще осигури 437 високотехнологични апарата за неонатология за 34 лечебни заведения в страната - изображение

По Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" са финансирани 29 проекта с цел подобряване на българското здравеопазване. Това възлиза на 15 782 353 евро. Изпълнението на проектите е с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Норвежкия финансов механизъм. Предвидено е да приключи на 30 април тази година. Това съобщиха днес от МЗ на специална конференция, където бе отчетен и напредъкът по Програмата БГ 07 "Инициативи за обществено здраве". Специални благодарности отправи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов към финансистите на програмата – Кралство Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, които допринасят за видимите резултати в системата на българското здравеопазване.

Един от проектите на здравното министерство е закупуването на 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика, които ще подобрят качеството на услугите и ще се разпределят в 34 здравни заведения в страна. Оборудването и доставката са в процес на финализиране.

По друг проект на Националния център за обществено здраве и анализи се създават регистри за пациенти с редки заболявания и диабетици.  Качеството на болничният престой е подобрено в много психиатрични лечебни заведения. Повишена е квалификацията на болничният и извънболничен персонал. Психолози, лекари и социални работници са преминали обучения за разпознаване и лекуване на пациенти с депресивни състояния и различни наклонности. Създадени са центрове за семейно планиране и репродуктивни проблеми в детско-юношеска възраст 10-19 години.

Основен оператор по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" е Министерството на здравеопазването. Националното съфинансиране възлиза на 2 367 353 евро. Подобряването на общото обществено здраве и намаляването на здравните неравенства е основна цел на програмата. Фокусът е насочен върху репродуктивното и психично здраве, детското здравеопазване и подобряването на здравеопазването при ромското население.

Сред бенефициенти по проектите на програмата са Националният център по заразни и паразитни болести, болнични заведения като УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив, Първа САГБАЛ "Света София", Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, общини и други сдружения.

По статията работи: Велина Неделчева

Снимка: МБАЛ ПУЛС

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСпециалистиОрганизацииНормативни актовеСнимкиПроизводителиЛюбопитноОткритияГеографияЛечения