Начало Здравна медиа Здравни новини Отделението по неонатология на МБАЛ - Бургас получи мобилен рентген и четири нови апарата за обдишване

Отделението по неонатология на МБАЛ - Бургас получи мобилен рентген и четири нови апарата за обдишване

Отделението по неонатология на МБАЛ - Бургас получи мобилен рентген и четири нови апарата за обдишване - изображение

За четвърта поредна година УМБАЛ – Бургас получи от благотворителната инициатива "Българската Коледа" важна апаратура, с която да бъде подобрено нивото на диагностиката и лечението на новородени бебета.

"Отделението по неонатология получи мобилен рентген и четири нови апарата за обдишване. Мобилният рентген и единият от апаратите са дарение от "Българската Коледа", а останалите три апарата пристигат по програма "Инициативи за обществено здраве" на Норвежкия финансов  механизъм и Министерството на здравеопазването", уточняват от лечебното заведение.

Новата апаратура нарежда Отделението по неонатология на УМБАЛ - Бургас на едно от първите места по съвременно оборудване в България. Изключително ценен и необходим е мобилният рентген, защото преди получаването му недоносени бебета и новородени в Реанимация, бяха пренасяни заедно с кувьозите и апаратите за обдишване до общия рентген, от третия до първия етаж.

"Всяко, дори минимално транспортиране и преместване на дете в тежко състояние, носи допълнителен риск. Затова мобилният рентген бе на първо място в исканията, които подадохме към инициативата „Българската Коледа“ и сме много благодарни, че го получихме", заяви началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова.

Повече от 1800 пациенти преминават годишно през отделението. Около 20 процента са новородените с нужда от реанимация и животоспасяващо лечение.

Снимка: burgasdream.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведенияИсторияНормативни актовеОрганизацииОбразованиеСпорт и туризъмЛюбопитноАптекиЛайфстайл