Начало Здравна медиа Здравни новини Замразяват тъкан от тестисите на момче, за да може да има деца след лъче- и химиотерапия

Замразяват тъкан от тестисите на момче, за да може да има деца след лъче- и химиотерапия

Замразяват тъкан от тестисите на момче, за да може да има деца след лъче- и химиотерапия - изображение

9-годишно британско момче, което страда от неоперируем мозъчен тумор, ще премине през експериментално лечение с надеждата един ден да има деца.

Малкият Нейтън Крауфорд ще премине изтощителен курс на лъчетерапия и химиотерапия. Процедурите трябва да свият тумора, но може да го оставят бездетен след време.
Затова хирурзи от Оксфорд са отстранили тъкан от тестисите му и са ги замразили с надеждата един ден да я имплантират обратно, когато Нейтън е пораснал и готов да има деца. Тази тъкан съдържа сперматозоидни стволови клетки, които остават жизнеспособни, когато се замразят.

Само във Великобритания около 300 деца годишно остават инфертилни в резултат на лечение на ракови и неракови тумори.

Учените се надяват да се справят с този проблем, като осигурят съхранение на генетичен материал, така че момичетата и момчетата по-късно да възстановят плодовитостта си. Замразяването на яйчникова тъкан при момичетата е в начален етап, но вече е довело до около 50 живородени деца по целия свят. За момчетата обаче замразяване на тъкан от тестисите е на още по-експериментално ниво.

Нейтън има вид тумор, наречен глиома, който се развива от глиалните клетки, поддържащи нервните клетки в мозъка. Туморът е толкова близо до жизненоважна мозъчна тъкан, че хирурзите не са в състояние да го премахнат, без да причинят сериозни щети на важни мозъчни функции.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноФизиологияСпортЛайфстайлЛеченияИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияНовиниКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиДиетиИсторияБотаника