Начало Здравна медиа Здравни новини Затлъстяването при децата отключва диабет и сърдечна недостатъчност

Затлъстяването при децата отключва диабет и сърдечна недостатъчност

Затлъстяването при децата отключва диабет и сърдечна недостатъчност - изображение

Години наред процентите, показващи затлъстяването сред българските деца, нарастваха. В момента те се задържат твърдо около 15-25 на сто, като ситуацията продължава да бъде сериозна. Проблемът със затлъстяването сред децата и поддържането на тези нива генерират бъдещи усложнения и заболявания, смята главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Наднорменото тегло при подрастващите може да доведе до сърдечна недостатъчност и диабет.

Според него е много важно да се взимат мерки за предпазване на децата още от ранна възраст, защото след години няма да може да се насмогне на увеличаващата се нужда от лечение на новопоявяващи се заболявания.

Цел номер едно е децата да бъдат приучени как да се хранят здравословно още в ранните си години, за да им служат тези навици и по-късно. Факторите, които помагат за изграждането им, са семейната среда, липсата на агресивна реклама, достъпът до полезна храна, висока двигателна активност.

Държавата може да облекчи задачата като наложи по-строги изисквания в етикетирането на продуктите, където да е налична пълна информация за съдържанието. Институциите могат да следят дали са посочени количествата сол, мазнини и калории и да ограничат агресивната реклама.

Срещу опитите от страна на държавата за реформулиране на храните имало изразено недоволство от индустрията, но с течение на времето нейните представители осъзнават, че наистина е необходимо да бъдат намалени процентите на солта и хидрогенираните мазнини в хранителните продукти, твърди здравният инспектор.

Друга важна стъпка е намаляването на предлагането на тестени храни в училищата. Д-р Кунчев заявява, че до края на годината ще бъдат приети регламенти за двойните стандарти при храните.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: lifestylenatural.si

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаТестовеДиетиПсихологияСнимкиИнтервютаОрганизацииСпортЗаболявания (МКБ)ВидеоФизиологияИзследванияЛеченияАлт. медицинаЗдравни проблемиХранене при...СпециалистиСоциални грижиРецептиАнкетиИсторияОбразованиеНормативни актовеЗаведенияКлинични пътеки