Начало Здравна медиа Здравни новини За пръв път у нас поставиха силиконова става на жена с тежък ревматоиден остеоартрит

За пръв път у нас поставиха силиконова става на жена с тежък ревматоиден остеоартрит

За пръв път у нас поставиха силиконова става на жена с тежък ревматоиден остеоартрит - изображение

Уникална за родните ширини интервенция направиха лекарите в старозагорската болница "Тракия".

На 50-годишна пациентка с тежък ревматоиден остеоартрит бе имплантирана миниатюрна става от силикон, която свързва фалангите на пръстите с дланта на жената.
Операцията извърши д-р Петьо Братоев, който ръководи Клиниката по ортопедия и травматология в лечебното заведение.

Тъй като остеоартритът е в напреднала фаза, пациентката е изпитвала ужасни болки дори при прости ежедневни движения, включително при хващане на предмети и писане.
Само ден след процедурата жената вече раздвижва новата си става, а в рамките на 3 седмици лекарите очакват тя да се възстанови напълно.

Интервенцията, която за пръв път се извършва у нас, е честа в Скандинавието, Германия, Холандия и други северни страни, където много хора боледуват от ревматоидни заболявания.

За здравноосигурените пациенти операцията се поема изцяло от НЗОК, като клиничната пътека покрива хоспитализацията, периоперативните грижи, цялото медикаментозно лечение и анестезиологични дейности. Протезата се заплаща, но според д-р Братоев цената й е достъпна за желаещите да се оперират.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидео