Начало Здравна медиа Здравни новини За 5 години в МБАЛ - Кърджали операциите на катаракта са нараснали двойно

За 5 години в МБАЛ - Кърджали операциите на катаракта са нараснали двойно

За 5 години в МБАЛ - Кърджали операциите на катаракта са нараснали двойно  - изображение

През последните 5 години в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали операциите на катаракта са нараснали двойно.

"През 2010 г. те са били 200-250, през 2015 броят им е достигнал 500", информират от лечебното заведение.

Данните бяха изнесени по време на скрининга за катаракта и глаукома в болницата, който се провежда в рамките на организираната от националната пациентска организация и Института за здравно образование кампания "Право на зрение".

От безплатните прегледи, организирани от МБАЛ – Кърджали, са се възползвали 50 души на възраст над 55 години. При двама от тях е поставена диагноза глаукома, а при 17 – катаракта.

"Основната цел на безплатните очни прегледи е да повишат информираността на пациентите за двете заболявания, които са с най-висок риск от слепота – катаракта и глаукома", уточняват организаторите.

По информация на Световната здравна организация в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение, а на всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, всяка минута - едно дете. По данни на Националната глаукомна асоциация в България от глаукома страдат между 70 хиляди и 80 хиляди души, като само половината от тях знаят, че са засегнати от нея и се лекуват.

Препоръката на медицинските специалисти е във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Снимка: midamericavision.ne

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗдравни съветиЗдравни проблемиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноКлинични пътекиОрганизацииМедицински изследванияЛеченияБотаникаЗаведения