Начало Здравна медиа Здравни новини Здравословните и социални проблеми пред юношите в света стават все по-сериозни

Здравословните и социални проблеми пред юношите в света стават все по-сериозни

Здравословните и социални проблеми пред юношите в света стават все по-сериозни - изображение

Изследване, посветено на здравето на юношите в света, показва ясно, че младите хора до 24 години са изправени пред сериозни проблеми, но и това, че е нужно държавите да работят активно за решаването им.

Публикацията в списание „Лансет“ представя проучване, осъществено сред млади хора от 195 страни. За периода от 1990 г. до 2016 г. е проследен прогресът им в областта на здравето и благоденствието. За целта на анализ са подложени различни показатели. Сред тях са затлъстяването, анемията, незаразните болести, тютюнопушенето, храненето, образованието, детските бракове.

Статистиката показва, че през 2016-а юношите в света са около 1 800 000 000 души. Според резултатите един на всеки петима е с наднормено тегло или страда от затлъстяване. В сравнение с началната година на проучването 1990 г. има завишаване със 125%.

Нараснал, но много по-малко, с 20% е броят на младежите, страдащи от анемия. През 2016-а има един на всеки четирима с такава диагноза. Почти половината от тях живеят в Индия и Китай.

Независимо от факта, че пушачите намаляват като цяло в света, то през 2016-а 136 000 000 юноши са пушили всеки ден. Най-много млади мъже пушачи има в Украйна, а най-много млади жени в Гренландия. С алкохол злоупотребяват около 71 000 000. Най-много юноши го правят в Дания, Финландия и Ирландия.

За съжаление проучването показва, че няма никаква промяна за времето от 1990-а до 2016-а в областта на образованието. Броят на младите, незавършили образование е непроменен за периода и е триста милиона. Изследователите констатират, че вероятността за младите жени да работят или да се обучават е три пъти по-ниска в сравнение с младите мъже и това е в страните с високи доходи, а в страните със средни и ниски вероятността е пет пъти по-малка.

Стряскащо звучи информацията, че около 66 000 000 момичета са били омъжени в детска възраст.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: dieteticien-nutritionniste-sante.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСпортСоциални грижиНовиниИсторияБотаникаПсихологияИзследванияКлинични пътекиЛеченияСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации