Начало Здравна медиа Здравни новини Използването на бактериална целулоза бележи нов етап в биопроизводството

Използването на бактериална целулоза бележи нов етап в биопроизводството

Използването на бактериална целулоза бележи нов етап в биопроизводството - изображение

Бактериалните целулозни нанофибри могат да се използват като градивни елементи за разработването на устойчиви материали. Обещаващите резултати разкриват потенциала им да заместят конвенционално използваната синтетична материя.

Бактериалната целулоза (БЦ) е една от най-чистите форми на наноцелулоза. Тя се произвежда при взаимодействието между хранителната среда и въздуха, в която аеробните бактерии имат достъп до кислород. Биосъвместимостта, биоразградимостта, високата термична стабилност и механичната издържливост са част от уникалните свойства на БЦ, които имат приложение в хранителната, козметичната и биомедицинската сфера. БЦ се използва при процеса на регенериране на тъкани, изработка на импланти, за превръзка на рани, при тежки изгаряния и създаване на изкуствени кръвоносни съдове.
Използване на бактериална целулоза при изгаряне в рамките на само 6 дни

Изследователи от Университета Аалто, Финландия са разработили прост и адаптивен процес, който използва суперхидрофобни интерфейси, за да осигури на бактериите достъп до кислород в три измерения и в множество дължини. Това води до възможността да се образуват кухи, безшевни, точно определени модели.

"Разработеният процес е лесна и достъпна платформа за 3D биопроизводство. Ние демонстрирахме възможностите й да изработва сложни вдлъбнати обекти с отлична геометрична точност", обясни професор Орландо Ройас.

Бактериална целулоза, биологично произведена във формата на ухо чрез суперхидрофобизирано формоване

Това улеснено биопроизводство може да бележи нов етап в биомедицинското поле, позволявайки изграждането на скелета на изкуствени органи. Чрез редактиране на генома или съвместно култивиране на микроорганизми, например, този опростен процес е напредък и за биоинженерството. Този прогрес може да доведе и до опростеното образуване на композитни материали с високо контролиран състав, свойства и функции.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencedaily.com
Снимки: sciencedaily.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниИзследвания