Начало Здравна медиа Здравни новини Чрез забавяне на биологичните процеси в организма ще спасяват ранени войници

Чрез забавяне на биологичните процеси в организма ще спасяват ранени войници

Чрез забавяне на биологичните процеси в организма ще спасяват ранени войници - изображение

Забавянето на биологичните процеси в организма на ранените войници на бойното поле ще даде много по-голям шанс те да бъдат спасени. По тази необикновена на пръв поглед идея работят специалисти от агенцията DARPA.

Новата научноизследователска програма Biostasis преследва възможности, свързани с намаляването на активността на клетките до почти пълното им спиране. Това става като се използват биохимични вещества, които контролират енергийния обмен на ниво протеини.

Изследователите са на мнение, че след като дървесните жаби са в състояние да забавят активността на клетките си, за да оцелеят в крайни условия, например, замръзване и дехидратация, и те ще бъдат в състояние да се справят с предизвикателството. Подобни техники ще им помогнат, за да лекуват раните, когато разполагат с твърде малко време и пораженията върху организма са изключително тежки.

Основната цел е да бъде предотвратена смъртта след сериозна травма като биохимичните реакции в  клетките бъдат забавени. Работещите по програмата Biostasis знаят, че няма да е лесно, защото освен всичко останало ще трябва да сведат до минимум проблемите, когато клетките се върнат към нормалния си режим на работа. Сега основата задача е да докажат концепцията си, а едва след това да започнат и с практическото прилагане на подхода, но това ще стане едва в края на 5-годишния период, определен за програмата.

Специалистите са на мнение, че ако успеят, програмата ще се превърне в пробив не само за военните медици, а и за всички останали.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлИзследванияХранене при...ЛюбопитноФизиологияНормативни актовеСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаАлт. медицинаСнимки