Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи установиха как да откриват мозъчни тумори чрез течни биопсии

Изследователи установиха как да откриват мозъчни тумори чрез течни биопсии

Изследователи установиха как да откриват мозъчни тумори чрез течни биопсии - изображение

Учените напредват в усилията си да разработят течни биопсии, чрез които да се установяват мозъчни тумори с помощта на туморна ДНК в течността около мозъка и гръбначния стълб. Нужни са проби от кръв или урина и по този начин наблюдението на заболяването е по-малко инвазивно в сравнение с туморните биопсии. Подобен тест може да бъде изключително полезен, тъй като събирането на проби от мозъчните тумори е по-трудно и рисково за пациентите.

Учените от Института за ракови изследвания към Кеймбридж анализирали цереброспиналната течност (CSF – гръбначно-мозъчна течност), която се намира в мозъка и гръбначния стълб. За целта взели проби от 13 пациенти с мозъчен тумор от типа глиом. Изследователите открили туморна ДНК в 5-ма души (39%) като използвали евтина и широко разпространена техника, наречена повърхностна цяла геномна секвенция, за да открият ДНК-то на мозъчния тумор. Специалистите търсели големи генетични промени, например гени, които се дублират или се губят. За първи път изследователите идентифицирали туморната ДНК в цереброспиналната течнст като разгледали размера на ДНК-фрагментите, които са по-къси от тези на здравите клеки. При всеки един пациент множеството тъканни проби от мозъчните им тумори били сравнени с тяхната CSF. Генетичните промени съвпадат, но цереброспиналната течност съдържа промени, които са пропуснати в някои от тъканните проби. Това предполага, че CSF пробите могат да отразяват репертоара на генетичните изменения, открити в мозъчните тумори.

"Нашата работа показва, че е възможно да се използва евтина, лесно достъпна техника за анализ на туморната ДНК в цереброспиналната течност. В бъдеще този метод може да се прилага при идентифицирането на пациенти, които могат да се възползват от допълнителни тестове за откриване на по-специализирани подходи за лечение", казва д-р Флоран Мулиер.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: brainspinesurgery.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноБотаникаИнтервютаИзследванияЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиИсторияНормативни актовеСпециалистиПсихологияФизиологияОрганизацииСпорт