Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователски център „Тренд“: За 80% от българите имунизацията е важна

Изследователски център „Тренд“: За 80% от българите имунизацията е важна

Изследователски център „Тренд“: За 80% от българите имунизацията е важна - изображение

В периода от 6 до 13 март изследователският център „Тренд“ осъществи изследване за нагласите на българите към имунизациите.

Резултатите показват, че за 80% от хората имунизацията е важна. 7% са на противоположното мнение. Развитието и усъвършенстването на ваксините кара две трети от българите да бъдат по-сигурни за здравето си.

На въпроса доколко са важните имунизациите за здравето 47% ги определят като много важни, 33% като по-скоро важни, а 3% са на мнение, че те нямат никакво значение.

73% от българите смятат за безотговорно поведението на родители, които не имунизират децата си, 10% са на противоположното мнение.

Ето какви са аргументите на онези, които отговарят на въпроса „Вие лично защо смятате, че децата не трябва да бъдат имунизирани с ваксини?“ 25% са категорични, че те са вредни, 23% се притесняват от страничните ефекти и опасността да бъдат отключени състояния, за които лекарите не знаят. Интересен е отговорът на други 13%, според които ваксините в България не са чисти и сигурни. За 2% става дума за отрова, която се вкарва насила в организма, а за 1% е достатъчен човешкият имунитет. Не по-малко интересно е и това, че 26% не знаят и не са в състояние да преценят.

В проучването са тествани и няколко твърдения. Така става ясно, че 85% от участниците в него казват, че имунизацията е важна за децата. Близо две трети смятат, че тя е и безопасна, но 19% са на противоположното мнение, което, казват от „Тренд“ означава, че малко над 1000 000 българи определят ваксинацията като небезопасна.

Повече от половината или 67% искат държавата да контролира по-стриктно и строго дали имунизацията се извършва редовно, а 48% смятат, че родителите, които не поставят ваксини на децата си трябва да бъдат санкционирани. Когато става дума за конкретните наказания, то най-голям е делът на хората, които определят това като личен избор и по тази причина не мислят, че родителите трябва да бъдат санкционирани – 32%. Следват ги онези, които настояват за парична глоба – 18%. За наказателна отговорност са 9%, а 15% искат санкцията да бъде комбинация между паричната глоба и наказателната отговорност.

От изследователския център подчертават, че основният акцент в проучването е свързан с възможността да се тестват нагласите на българите към популярните световни конспирации и митове по темата. Така става ясно, че цели 14% или 770 000 души смятат, че ваксината може да причини аутизъм. 35% или близо 2 000 000 души са на мнение, че водят до алергии. Не на последно място 1 000 000 българи или 18% приемат, че задължителното поставяне на ваксина е част от световната конспирация.

Изследването показва и начините, по които хората получават информация по темата.
63% я търсят от лекарите, 39% от телевизията, 22% от семейството, 9% от интернет медии, 8% от форуми в интернет и 7% от социалните мрежи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: rctrend.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияНормативни актовеСоциални грижиСнимкиЛеченияИсторияЛюбопитно