Начало Здравна медиа Здравни новини Изтеглят лекарство за множествена склероза

Изтеглят лекарство за множествена склероза

Изтеглят лекарство за множествена склероза - изображение

Лекарството за множествена склероза Zinbryta (daclizumab) е изтеглено от пазара от фармацевтичната компания Biogen. В същото време Европейската агенция по лекарствата започна спешна проверка на проблема.

В основата на казуса са осем случая на пациенти с мозъчни възпаления в Германия и Испания.

От агенцията информираха, че всички лекари в Европейския съюз ще получат до дни подробности, а дотогава е най-добре да не предписват лекарството.

Zinbryta е одобрен преди две години. През 2017-а той се дава предимно на пациенти, на които друг вид терапия не е в състояние да подейства. Близо 8000 са хората, които го приемат в момента. Най-много от тях са германци. У нас до момента медикаментът не е продаван.

От Европейската агенция по лекарствата припомнят, че това не е първият случай, в който се налага спирането на продукт заради нежелани ефекти и дават пример с препоръката им от миналия месец да спре продажбата на flupirtine. Лекарството е против болка, но се оказва, че при приема му вредите, които нанася на организма са повече от положителните страни.

Експертите припомнят още и факта, че най-добрият начин да бъде оценен един лекарствен продукт е, когато навлезе масово в употреба. Именно това е причината в голяма част от държавите в Европа да съществува изискването, новите медикаменти да бъдат реимбурсирани, само след като са били употребявани между една и две години в други страни.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: fiercepharma.com
Снимка: fortune.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниРецептиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииИзследванияЛеченияВидеоСнимкиСпециалистиАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиПроизводителиАптекиОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография