Начало Здравна медиа Здравни новини Италианското правителство промени закона за имунизациите

Италианското правителство промени закона за имунизациите

Италианското правителство промени закона за имунизациите - изображение

Кабинетът в Италия осъществи промени в приетия наскоро закон за задължителните имунизации. Според аргументите на министъра на здравеопазването промените ще опростят процедурите. Джулия Грило обясни, че според корекциите вече няма да е необходимо родителите да представят бележка от лекаря, която удостоверява, че децата са ваксинирани за да ги запишат в училище, ясла или детска градина. Единственото, което е нужно е уверението на родителя, че детето е имунизирано.

В същото време експертите изразиха своята загриженост и дори заявиха, че италианското правителство подкопава вярата в науката и обществените норми. Вирусологът от миланския университет „Сан Рафаеле“ Робертно Буриони казва, че олекотяването на закона за задължителните имунизации представлява вид самоунищожителна стратегия.

След промените в закона на практика се сблъскаха две коренно противоположни тези. Едната е на управляващите от движението“Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“, които са резервирани по отношение на ползата от ваксините и програмата им включва дори преразглеждането на закона, въведен заради огнището на морбили в Европа и факта, че Италия е втора по брой заразени. Регламентът утвърди десет задължителни ваксини за учениците. Управляващите обаче смятат, че десет ваксини са много, че те водят до рак, левкемия и аутизъм и казват това, въпреки научните доказателства, че не отговаря на истината. От двете формации смятат още, че изборът трябва да се направи от родителя и не е необходима сакнция.

От другата страна са експертите, които са истински разтревожени и определят действията на управляващите като популистки. Те припомнят, че единствено лекарят е този, който може да предостави информацията дали е поставена или не една ваксина. В същото време нивото на ваксиниране в Италия, а и в други европейски държави, е много по-ниско в сравнение със САЩ, например. Специалистите се притесняват и затова, че въпреки усилията да се разпространява научна информация за ваксините и ползата от тях, много по-често надделяват суеверието, незнанието и неграмотността, което е опасно, особено когато се поддържа от хората с власт.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nytimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛеченияЛюбопитноИсторияМикробиологияНормативни актовеАнкетиВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеЛайфстайлСпорт