Начало Здравна медиа Здравни новини Бивш заместник-министър на здравеопазването получи обвинение

Бивш заместник-министър на здравеопазването получи обвинение

Бивш заместник-министър на здравеопазването получи обвинение - изображение

От информация на Софийската градска прокуратура днес става ясно, че тя е повдигнала обвинение срещу бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев. Причината са нанесени вреди в размер над 12 милиона лв.

Като висш чиновник в здравното ведомство в периода от последните дни на 2010-а до май на следващата година д-р Зортев разрешава на частното лечебно заведение „Вива Медика“ да извършва дублиращи  дейности в държавната болница „Христо Ботев“ във Враца.

В същата, която беше пред фалит, лекарите протестираха и поискаха някой да понесе отговорност и чийто оздравителен план, изготвен от министерството, беше одобрен преди десетина дни от екипа.

Частната фирма дублира дейностите по анестезиология и интензивно лечение, хирургия, вътрешни болести, ортопедия и травматология и за това от НЗОК получава 12 8881 505 лв. Такъв е размерът на сумата, която не получава държавната врачанска болница.

В края на миналата година прокуратурата и МВР обявиха, че стартират действия срещу прословутата и експлоатирана от години у нас схема „болница в болницата“. При нея държавните и общински лечебни заведения биват ощетявани именно заради присъствието на тяхната територия на частни такива.

Държавното обвинение отчита, че бившият зам.-министър е нарушил както служебните си задължения, така и Закона за лечебните заведения. Оттам определят случая като тежък и затова мярката, която му е наложена, е „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Михаил Зортев беше заместник на министър Стефан Константинов в първото правителство на ГЕРБ и напусна по собствено желание, заявявайки че има виждания, различни от тези на здравния министър.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: prb.bg
Снимка: terminal3.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияЗаведенияОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛечения