Начало Здравна медиа Здравни новини Ако НС промени закона за лечебните заведения, може да има ред в системата

Ако НС промени закона за лечебните заведения, може да има ред в системата

Ако НС промени закона за лечебните заведения, може да има ред в системата - изображение

Ако парламентът промени закона за лечебните заведения, може да има ред в системата на здравеопазването. Това мнение защити на пресконференция днес д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той беше категоричен и затова, че МС не трябва изобщо да приема здравната карта, защото тя е със сбъркана философия.

Реално да бъде оценено какво ще е въздействието на здравната карта и едва тогава да се пристъпи към приемането й, настояха от своя страна от сдруженията на общинските и частни болници. Те поискаха още методиката, по която е създаден документът, да стане публично достояние.

Според председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев не е трябвало да бъдат съкратени шест хиляди легла особено тези във вътрешните отделения, защото намаляването им ги прави нерентабилни. Според д-р Кацаров обаче, целта на картата са не толкова леглата, колкото възможността за лимит на болните, които болниците могат да отчитат пред НЗОК. Той се аргументира, изчислявайки, че ако има шест хиляди легла по-малко, това означава реално 360 000 хоспитализации по-малко на година и въз основа на средна цена на една клинична пътека изчисли, че става дума за 360 000 000 лева по-малко за болничните заведения.

На пресконференцията стана дума и за задълженията на здравната каса към болниците. За последните три години сумата е 130 000 000 лв., и това е в основата на задлъжнялостта на здравните заведения.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.ne
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиФизиологияЗдравни съветиСпортИсторияЛеченияАнкетиЗаведенияОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиАптеки