Начало Здравна медиа Здравни новини Депутатите приеха промените в Закона за лекарствата

Депутатите приеха промените в Закона за лекарствата

Депутатите приеха промените в Закона за лекарствата - изображение

Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в закона за лекарствата

Според измененията специализирана електронна система ще установява случаите на недостиг на медикаменти. До четири месеца след влизането на закона в сила Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да създаде системата. Поддръжката й също е неин ангажимент. Благодарение на нея ще могат да бъдат проследявани и медикаментите от позитивния списък.

Аптеките ще се отчитат в Изпълнителната агенция чрез електронната си стема и тяхно задължение е всеки ден да предоставят информация за лекарствата от позитивния списък. Задължение на Агенцията е да публикува на интернет страницата си този списък. Според промените търговците са задължени всяка седмица да дават информация за доставките и за наличното на склад количество.

Една от основните задачи на промените в нормативната уредба беше да се намерят начини за спиране на паралелния износ на лекарства. Именно продажбата в други страни от евросъюза, където те се продават на много по-високи цени, е в основата на бързото им изчерпване и липсата от нашия пазар.

Според приетите правила сега ще се проследяват количеството на лекарствата в аптеките и в случаите на изчерпване, износът ще бъде временно ограничен.

Законът предвижда още и много големи глоби за нерегламентираната търговия с медикаменти, особено за онези, които са част от ограничителния списък. До двадесет хиляди лева е санкцията за търговци на едро, за тези на дребно до 25 000 лв., а за всеки, който изнася, нарушавайки закона, от 50 000 лв. до 100 000 лв.

Законът ще влезе в сила от деня, в който бъде обнародван в Държавен вестник.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеСнимкиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияСпортИсторияЛеченияАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография