Начало Здравна медиа Здравни новини Недостигът на лекарства ще бъде установяван от електронна система

Недостигът на лекарства ще бъде установяван от електронна система

Недостигът на лекарства ще бъде установяван от електронна система - изображение

Недостигът на лекарства да бъде установяван от електронна система, а не от Експертен съвет предлагат д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов. Идеята на депутатите от ПП ГЕРБ е от Закона за лекарствените продукти да отпадне частта, която регламентира създаването на Експертен съвет към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата и да бъде създадена Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата от позитивния списък. Тя ще бъде отговорност на Агенцията по лекарствата, която и ще я поддържа.

Чрез тази система ще бъде осъществяван и отчетът на аптеките към Агенцията. Те трябва всеки ден да дават информация за количествата, които са им доставени и за продадените лекарства от позитивния списък.

От новите предложения става ясно, че за недостиг ще се говори, когато съществуващите в страната количества от конкретното лекарство са по-малко от 65% от необходимото за шест месеца.

Корекции настъпват и в текстовете, свързани с условието притежаващите разрешение за употреба да поддържат резерв от медикаменти. Слави Нецов от „Воля“ предлага притежаващите разрешение да бъдат задължени да осигурят възможност на търговците на едро да купят и разпространят лекарство от резерва в случаите, когато неговият износ е ограничен. Още задължения им вменяват и депутатите д-р Дариткова и Лъчезар Иванов, според които притежателите трябва да дават информация на ИАЛ за доставеното количество на лекарствата, за търговците на едно и за намиращото се в складовете всяка седмица или ако настъпи промяна в обстоятелствата.

Търговците, които искат да изнасят лекарствени продукти, ще трябва да представят декларация за произхода им, чрез която да се види и кой е притежателят на разрешение за употреба. Тази промяна включва още ангажимент на лекарствената агенция да провери произхода на медикамента, а при условие, че декларация е с невярно съдържание,, трябва със заповед да ограничи износа от търговеца, докато произходът бъде изяснен.

Предложения за различни корекции правят още и Валентина Найденова и колегите й от БСП. В частта, която регламентира работата на ИАЛ те предлагат създаването на „Информационен контактен център (ИКЦ), където да се предоставя информация за покупките и продажбите в реално време и 24 часа в денонощието при това всеки ден.

Законът за лекарствените продукти беше внесен в парламента още в края на миналата година. Първото четене мина през февруари тази година, а предложенията за промени са направени преди второто четене в пленарна зала.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg, zdrave.net
Снимка: europe1.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеСнимкиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияСпортИсторияЛеченияАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография