Начало Здравна медиа Здравни новини Канадски лекари се обявиха против увеличението на заплатите им

Канадски лекари се обявиха против увеличението на заплатите им

Канадски лекари се обявиха против увеличението на заплатите им - изображение

Повече от 500 лекари и 150 медицински студенти от провинция Квебек, Канада, разпространили писмо, в което се обявяват против увеличението на заплатите им. Здравните специалисти протестират и не желаят трудовите им възнаграждения да се повишават, докато има такава голяма разлика между тяхното заплащане и това на медицинските сестри.

Те са на мнение, че „тези увеличения са по-шокиращи, защото сестрите, чиновниците и другите професионалисти са изправени пред много трудни условия на труд. Също така пациентите живеят с липсата на достъп до необходимите услуги заради драстични съкращения през последните години и централизацията на властта в Министерството на здравеопазването“.

Негодуващите специалисти желаят средствата, използвани за повишаването на заплатите им, да бъдат върнати в системата. Здравната система на Канада е устроена така, че да има универсално покритие на медицинските услуги, които се предоставят спрямо нуждата, а не въз основа на способността за плащане.
Медиците предполагат, че има начин да се преразпределят ресурсите, за да се стимулира здравето на населението и да се отговори на нуждите на пациентите, без да довеждат до краен предел хората.

Един лекар в Канада получава средно 260 924 долара годишно за клинични услуги от Министерството на здравеопазването. Семейните лекари взимат средно по 211 717 долара брутно възнаграждение, а хирурзите – по 354 915 долара. Данните са взети от доклад на Канадския институт за здравна информация, публикуван през септември миналата година.

Групата медици, подписала писмото и противопоставяща се на увеличението, нарича повишението от 500 млн. долара „неприлично“. Те противопоставят един такъв акт срещу ситуацията при медицинските сестри, които са изтощени от тежкото натоварване. Твърдят, че хроничната липса на персонал и умората от извънредния труд оказват влияние върху грижите за пациентите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: cnbc.com
Снимка: bestdoctors.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитно