Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарите от Враца заплашват с колективна оставка

Лекарите от Враца заплашват с колективна оставка

Лекарите от Враца заплашват с колективна оставка - изображение

Лекари и по-голямата част от персонала на Многопрофилна болница за активно лечение – Враца заплашват с колективна оставка поради забавени заплати. Техните искания са да се вземе адекватно решение по въпроса, в противен случай ще депозират оставките си на 5 октомври.

Това ще изправи на риск здравето на почити 200 000 пациенти, лишени от медицинска помощ.

Ситуацията в болницата е доста критична и е изправена пред фалит. Дълговете на здравното заведение са над 13 милиона лева и нарастват, а персоналът не е получавал възнаграждение от юли месец.

Медиците проявяват истинско геройство и продължават да работят по съвест и доблест. Втори месец те не получават заплати и това е изключително неуважение към тях“, коментира началникът на отделението по нефрология д-р Валери Симеонов.

Това е писък за помощ. Болницата е на държавата и тя трябва да застане зад нея. Всички искаме да работим в нея, но да имаме и условия за това. Тя е от изключително значение за структурата на здравната помощ в България и трябва да се запази“, заяви д-р Йорданова.

В здравното заведение, освен финансовата част на проблема, съществува още един сериозен въпрос. От 4 октомври Отделението по реанимация не може да покрие графика от 24-вите нужди на болницата за наблюдение и лечение на тежко болните. Една от причините е, че д-р Стефанов е в болничен и минимумът от лекари, за да се покрие графика пада. Това означава, че пациенти в тежко състояние трябва да бъдат преразпределяни и пренасочвани в други лечебни заведения. Д-р Стефанов подчерта обаче, че проблемът не е от сега и не е за първи път.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посочи, че е проведена среща с финансовия министър по въпроса с врачанската болница, както и за други болници от страната, които се намират в същата ситуация. Обсъждани са варианти за решение, за получаване на кредитна финансова помощ, предава NOVA.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСнимкиСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиТестовеГеография