Начало Здравна медиа Здравни новини Кардиохирурзи спасиха мъж с разкъсана аорта в Бургас

Кардиохирурзи спасиха мъж с разкъсана аорта в Бургас

Кардиохирурзи спасиха мъж с разкъсана аорта в Бургас - изображение

Специалисти спасиха живота на 39-годишен мъж с разкъсана аорта. Кардиолози от Аджибадем Сити Клиник Бургас за по-малко от час сформирали екип и подготвили за сложна операция пациента.

Мъжът пристигнал в Спешна помощ на специализираното лечебно заведение с остра пронизваща болка в областта на гърдите. Проведените ехографски изследвания показали, че той има разкъсана по цялото й протежение аорта заедно със засегната клапа. Д-р Тодор Якимов, д-р Миланов и д-р Кънчев извършили операцията.

При руптура на аортата от изключително важно значение са бързата реакция и спешната кардиохирургична операция, които могат да спасят живота на пациента. Освен пронизващата болка симптоми на разкъсването са още изпотяване, недостиг на въздух, повръщане и задух. Времето е от първостепенно значение и затова по най-бърз начин трябва да се установи състоянието и да се направи интервенцията.

Подобна операция е сред най-рисковите в цял свят. При нея опасността от настъпване на смърт по време и след операцията е в рамките на 50-60%. Специалистите коментират, че дисекацията на аортата е сериозно усложнение вследствие високо артериално налягане. Вече се среща при все по-млади хора, при наличието на симптоматика като при 39-годишния мъж трябва да се потърси адекватна медицинска помощ.

Оплакващите се от артериална хипертония трябва регулярно да бъдат проследявани от кардиолог. Така навреме ще бъдат установени усложненията, които настъпват в резултат на високото кръвно налягане.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: mycoastnow.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияСпортИзследванияКлинични пътеки