Начало Здравна медиа Здравни новини Китай върви към спиране на ограниченията за броя на децата в семейството

Китай върви към спиране на ограниченията за броя на децата в семейството

Китай върви към спиране на ограниченията за броя на децата в семейството - изображение

Китай обмисля да вдигне ограниченията за раждане на деца, които съществуваха под една или друга форма в продължение на четири десетилетия. Изготвен е проект, който не включва никакви разпоредби, свързани със семейно планиране. В него също така са заложени мерки като „период на размисъл“ за разводи и такива за предотвратяване на сексуален тормоз. Проектът ще се обсъжда на Националния народен конгрес и се очаква да влезе в сила през 2020 г.

Промяната би премахнала ефективно ограниченията по отношение на раждаемостта, които доведоха до дисбаланси на много нива. Например те са свързани с половата принадлежност, като в страната предпочитанията са за момчета, затова броят на момичетата е по-малък. Също така се увеличава застаряващото население, което вече се превръща в опасна тенденция. Заради ограниченията често явление са принудителните аборти и налагането на огромни глоби.

През 2016 г. китайското правителство спря политиката си за едно дете, въведена през 1979 г., и я замени с разрешение за две деца. Но нововъведението не успя да доведе до нарастване на броя на ражданията, които управляващите очакваха. През същата година се родили 17,9 млн. бебета, което е с 1,3 млн. повече в сравнение с 2015 г., докато прогнозите на правителството били около 20 млн. През 2017 г. на бял свят се появили 17,2 млн. новородени.

Много двойки предпочитат да нямат второ дете заради нарастващите разходи по отглеждането му особено в големите градове, както и нарастващите стремежи на жените към образование и израстване в кариерата. От своя страна правителството дори обмисля стимули за семействата, предприели крачката да имат повече деца.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: theaustralian.com.au
Снимка: scmp.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоОрганизацииРецептиСпортЛеченияГеографияНаправления в медицината