Начало Здравна медиа Здравни новини Конструираха и присадиха уши на пет деца

Конструираха и присадиха уши на пет деца

Конструираха и присадиха уши на пет деца - изображение

Китайски тъканни инженери и пластични хирурзи успяха да създадат уши за пет деца чрез техни собствени клетки и на базата на подробни 3D модели. За първи път в света прилага такъв вид лечение.

Децата са на възраст между 6 и 9 г. и страдат от микротия, при която външната част на ухото е недоразвита или силно деформирана. При китайчетата усложнението било само от едната страна, което позволило на специалистите да сканират с висока разделителна способност здравото ухо и по този начин да подпомогнат растежа на заместващото.

Резултатите представляват значителен пробив в клиничното преобразуване на ухообразен хрущял в тъканното инженерство“, коментират авторите на научното постижение.

Специалистите процедирали по следния начин – те събрали хрущялни клетки, наречени хондроцити, от здравите уши на децата. Използвали ги да създадат ново ухо, прилагайки процеса клетъчно култивиране. С помощта на компютърна томография получили триизмерна рамка, която постепенно се запълва и заменя от естествените клетки. След това новите уши се закрепват и реконструират чрез методи, използвани в козметичната хирургия.

Този вид биологична технология съществува от няколко години, но сега е първият път, когато тя се използва толкова ефективно при хора. „Доставянето на оформен хрущял за реконструкция на микротия е главна цел на тъканните инженери повече от 20 години“, казва Лорънс Бонсар, професор по биомедицинско инженерство в университета „Корнел“, Ню Йорк.

Постигнатото от китайските специалисти показва, че подходите за реконструкция на ухото и на други хрущялни тъкани скоро ще станат клинична реалност. Случаите на микротия са 17,4 на 10 000 в някои държави, но те се отразяват на слуха и самочувствието на децата, които са родени с деформацията.

Постижението на китайските специалисти е впечатляващо с успешното прилагане на технологията на цели 5 пациенти, както и сполучливото дългосрочно проследяване, което показва резултатите от отгледани от рекултивиран хрущял уши.

За да бъде окончателно обявен целия процес за успешен, е нужен допълнителен 5-годишен мониторинг. В два от случаите се наблюдава леко изкривяване в уголемяването на ушите, което трябва да е на вниманието на специалистите. Въпреки това стъпката е голяма, защото те успели да проектират, произведат и регенерират строго специфични за пациента външни уши. Изследователите са на мнение, че са необходими допълнителни усилия, за да се превърне тази прототипна работа в рутинна клинична практика.

Изследването е публикувано в EBioMedicine.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: ctvnews.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноФизиологияИсторияНормативни актовеИзследванияСпортЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиБотаникаСпециалистиАлт. медицинаСнимкиТестовеКлинични пътеки