Начало Здравна медиа Здравни новини Идентифицираха протеин, който е ключов при изкуствено отглеждане на органи

Идентифицираха протеин, който е ключов при изкуствено отглеждане на органи

Идентифицираха протеин, който е ключов при изкуствено отглеждане на органи - изображение

Учени идентифицираха протеин, който е част от структурата на стволовите клетки и отговаря за мускулния растеж. Чрез него те се доближиха още повече към успешното създаване и отглеждане на органи в изкуствени условия. Неговото име е Меох1.

Изследователите установили, че стволовите клетки не се делят на случаен принцип. Те дават предимство на малък брой клонирани клетки, които помагат на мускулите да растат. Така специалистите разбрали, че определен вид от стволовите клетки са нужни, за да се отгледа тъканта на даден орган, която е необходима. Конкретният протеин в случая идентифицира тези клетки.

Откриването на нови и нови тайни водят до поредната революция в медицината. Усъвършенстването на технологията на отглеждане на органи ще помогне на милиони хора, които чакат с години трансплантация или не могат да получат орган. Списъците ще могат да отидат в историята.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: biology.usf.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛеченияСпортНормативни актовеЗаведенияСпециалистиРецептиСнимкиИсторияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСоциални грижиАнатомияКлинични пътекиБотаникаМедицински изследвания