Начало Здравна медиа Здравни новини Учени отгледаха напълно здрав панкреас в тялото на плъх

Учени отгледаха напълно здрав панкреас в тялото на плъх

Учени отгледаха напълно здрав панкреас в тялото на плъх  - изображение

Екип от учени, начело с Hiromitsu Nakauchi от Станфордския университет в Калифорния отгледа напълно здрав панкреас в тялото на плъх с помощта на стволови клетки от мишка.

Екипът за първи път в света е успял да възпроизведе структурната част от жив организъм на междувидово ниво или казано на по-достъпен език - да отгледа орган за едно същество в тялото на друго. Това постижение е последвано от още една победа за съвременната медицина, а именно: след присаждането панкреасът е функционирал напълно.

"Това е огромна стъпка напред! Този успех дава възможност да бъдат култивирани човешки органи в телата на животни и за следващи присаждания", коментират учените и припомнят, че в момента в САЩ 76 хиляди пациенти чакат за трансплантация на органи.

В научния свят новината за успеха на японския екип бе посрещната и с неодобрение заради етичната страна на експериментите. Противоречивите мнения обаче не са пречка за учените, които оповестиха своята следваща стъпка - те възнамеряват да отгледат орган на маймуна в тялото на свиня с помощта на екип от Токийския университет. В Япония използването на човешки стволови клетки в телата на животни е разрешено за научни цели, но със закон е забранено клонирането и създаването на изкуствени живи организми.

Новината за поредното медицинско постижение идва няколко дни, след като научният свят се сбогува с Оливър Смитис, който през 2007 г. получи Нобелова награда за физиология и медицина за разработката на технологии за генна манипулация при мишките. Методите, с които работят съвременните учени, са разработени на база откритията на Смитис, Марио Капеки и сър Мартин Еванс. Именно благодарение на този екип са създадени нови изследователски техники, превърнали се в основа на съвременните молекулярна биология, генетика и медицина. 

На снимката: Hiromitsu Nakauchi 

Снимка: sciencemag.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗаведенияЛеченияСпортНормативни актовеИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиХранене при...ФизиологияМедицински изследванияБотаникаКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиОрганизацииСнимкиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиТестовеЛичностиОткритияГеография