Начало Здравна медиа Здравни новини Кръвен тест дава нова надежда в борбата с диабет

Кръвен тест дава нова надежда в борбата с диабет

Кръвен тест дава нова надежда в борбата с диабет - изображение

Американски учени разработват прост кръвен тест, който ще открива изложени на риск здрави хора до десет години преди проявата на диабет.

"Тестът ще идентифицира най-застрашените от развитие на болестта, давайки им възможност да се предпазят, като променят начина си на живот и хранителните си навици. Тестът също така ще установява и кои хора не са изложени на опасност от диабет, въпреки че са с наднормено тегло", обясняват учените.

Към момента няма тестове, които да могат да установяват риска от развитието на болестта.

Новият тест ще открива в кръвта група ненаситени мастни киселини, това са специфични биомаркери, които могат да помогнат за установяване на риска от диабет. Благодарение на същите киселини ще могат да се идентифицират и други състояния, свързани с болестта като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Учените твърдят, че чрез специфичните биомаркери ще може да се прогнозира преддиабетно състояние години преди това да се постигне чрез традиционните методи. 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиНовиниСпортТестовеЛюбопитноИсторияАнкетиДиетиИзследванияХранене при...ПатологияИнтервютаХрани и ястияВидеоЛеченияОрганизацииБотаникаЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители