Начало Здравна медиа Здравни новини Кръвен тест ще открива мозъчно сътресение

Кръвен тест ще открива мозъчно сътресение

Кръвен тест ще открива мозъчно сътресение - изображение

Кръвен тест ще помогне бързо да се разбере дали има увреждане на мозъчната тъкан или вътречерепни насипни образувания. Той ще замести компютърната томография и едно от предимствата му е, че е по-евтин.

С негова помощ се измерва концентрацията в кръвта на двата протеина UCH-L1 и GFAP, която варира именно при формирането на вътречерепните обемни образувания.

Учените твърдят, че тестът, наречен Banyan Brain Trauma Indicator, е изключително ефективен. В 97,5% той е диагностицирал правилно мозъчното сътресение, а в 99,6% е показал, че няма подобен проблем.

Резултатите са готови за 3-4 часа, а според създателите му анализът може да бъде извършен във всяко отделение на болница, но и при полеви условия.

Кръвният тест вече е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ, откъдето са убедени, че той може да поемете ролята на нов стандарт за диагностика на сътресенията.

Авторите на нововъведението продължават изследванията си в тази област и планират да идентифицират биомаркери, които са свързани с травми на мозъка, за да видят дали има протеини, чиито концентрационни промени показват степента на възстановяване на пациента след сътресение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: ensemblemaintenant.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСпортСнимкиТестовеАнкетиИсторияДиетиИзследвания