Начало Здравна медиа Здравни новини Преносима система ще открива мозъчни сътресения

Преносима система ще открива мозъчни сътресения

Преносима система ще открива мозъчни сътресения - изображение

Преносима инфрачервена система ще позволи диагностицирането на мозъчно сътресение. Тя се основава на принципа на светлинния анализ и е дело на учени от Университета в Калгари.

Системата включва светлинни източници със сензори, които са свързани към компютър. Устройството се поставя върху главата и така наблюдава и диагностицира промените, настъпили в мозъчната активност след сътресение.

Специалистите вярват, че изобретението е добър начин лекарят да бъде сигурен в диагнозата. Проблемът с нея е, че симптомите при сътресение (главоболие, гадене, нарушена координация, загуба на памет) могат да възникнат и поради други аномалии, а това затруднява избора на терапия.

Новата инфрачервена система е създадена въз основа на принципите на светлинния анализ. При определена дължина светлинната вълна преминава много добре през тъканите. От друга страна те абсорбират светлината по различен начин като това зависи от нивото на кислород в кръвта. Мозъчната активност може да бъде оценена по цвета. Любопитното е, че преди да разработят системата, учените не са подозирали как се променя индикаторът след мозъчно сътресение.

След проучванията с възрастни пациенти учените установяват, че устройството диагностицира точно промените, настъпили в мозъка след сътресение. Предстои да се провери дали ще бъде така и при децата.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: timescolonist.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноСпортАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиПатологияФизиологияОрганизацииСнимкиИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника