Начало Здравна медиа Здравни новини Чистият кислород лекува мозъка даже година след травмата

Чистият кислород лекува мозъка даже година след травмата

Чистият кислород лекува мозъка даже година след травмата - изображение

Чистият кислород допринася за възстановяването на кръвоносните съдове и нервните окончания в мозъка на пациенти, претърпели сътресение, дори година след инцидента, доказаха изследователи от университета в Тел Авив. Това може да улесни лечението на когнитивните разстройства – от болки в главата до промени в настроението.

За да се справят с последиците от сътресението на мозъка учените използвали хипербарната оксигенация. При нея се увеличава съдържанието на кислород в тъканите чрез поставянето на пациента в кислородна камера с повишено налягане. Резултатите показват, че лечението на посткомоционния синдром с чист кислород подобрява значително когнитивните способности и качеството на живот на пациентите.

Ръководителят на проекта Шай Ефрати от университета в Тел Авив обяснява, че когато излишъкът от кислород навлезе в увредените зони, осигурява енергия за процеса на регенерация и подпомага възстановяването на кръвоносните съдове и нервните влакна.

Доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, представен пред Конгреса, показва, че за една година около 2 200 000 души с посттравматични заболявания са минали през спешните центрове. Повечето от тези наранявания са леки и затова биват наричани сътресения. Потърпевши са най-често спортисти и войници. Повечето от хората с подобни оплаквания преминават успешен курс на лечение и се възстановят напълно. При 5% от тях обаче симптомите на неразположението са дълготрайни. Те са в следствие на увреждане на кръвоносните съдове на мозъка. Става дума за главоболие, промени в настроението и други когнитивни проблеми.

Лечението, за което става дума, е тествано и през 2015 г. от учени от Университета в Юта. Те го определят като неефективно. Заключението им е въз основа на неправилното тълкуване на „симулацията“ на лечението. Групата е преминала през клетка с нормална концентрация на кислород, а участниците са демонстрирали подобрение на когнитивните функции. Но изследователите от Юта са направили извода, че ефектът не е по-различен от приема на кислород при нормалното дишане. Според Шай Ефрати американските му колеги не са взели под внимание факта, че налягането в клетката е повишено и това увеличава притока на кислород в мозъка. Така според него симулацията се оказва истинско лечение, а изводът, че методът е неефективен, е погрешен.

Използването на кислород под високо налягане в камера за лечение на посткомоционния синдром все още не е одобрено от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, тъй като са необходими допълнителни изследвания, за да бъдат потвърдени категорично безопасността и ефикасността му. Учените обаче смятат, че това ще бъде първият метод, който ще се справя с причините, а не със симптомите на заболяването.

 По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: futurism.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноЛеченияИсторияФизиологияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортИзследванияПроизводителиЛайфстайлПсихологияПатологияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиСпециалистиБотаника