Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари оперираха в асистенция с робот жена с напреднал рак на правото черво

Лекари оперираха в асистенция с робот жена с напреднал рак на правото черво

Лекари оперираха в асистенция с робот жена с напреднал рак на правото черво - изображение

Плевенски хирурзи извършиха единствена по рода си за страната иновативна мултидисциплинарна операция с робот. Два екипа направили интервенцията на 70-годишна жена с рак на правото черво в напреднал стадий.

Операцията е симулирана предоперативно на 3D маса за виртуални дисекции. По този начин хирурзите се запознали с анатомията на пациентката, видели кои са най-подходящите места за вход в коремната кухина, през който да навлезе роботизираната система. Подобен вид интервенции се правят предимно чрез отворена хирургия, което причинява голяма травма на пациентите.

Лекарите трябвало едновременно да отстранят правото черво и матката на възрастната жена и в същото време да възстановят чревния тракт с ултраниска шевна линия на дебелото и правото черво. Член-кореспондент проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Ташко Делийски със своите екипи извършили изключително сложната операция с роботизираната система da Vinci Si.

Интервенцията е успешна, настъпило е бързо възстановяване след прилагането на минимално инвазивната хирургия и дори не се е наложила употребата на лекарства за обезболяване. Пациентката се раздвижила почти веднага, захранила се е и опасността от усложнения при нея е минимална.

Медицински университет – Плевен разполага с 3 обучени екипа по роботизирана хирургия. Те работят в областта на урологията, гинекологията и хирургията. При подобни мултидисциплинарни операции и асистиране с робот се намалява значително травмата и възстановяването е по-бързо.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: baxter.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...СнимкиЛеченияПсихологияИсторияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАнкети