Начало Здравна медиа Здравни новини Лични лекари настояват за въвеждането на потребителска такса и за децата

Лични лекари настояват за въвеждането на потребителска такса и за децата

Лични лекари настояват за въвеждането на потребителска такса и за децата - изображение

Личните лекари настояват за въвеждането на потребителска такса и за децата, която обаче да е по-ниска от тази на възрастен.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поясняват, че такса от 1 лв. може да заплащат родителите на деца до 18 г. за посещение при лекар. Таксата е аналогична на таксата за пенсионери, като останалата част - 1,90 лв. да се поема от социалното министерство.

Сдружението се позовава на факта, че и до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска. Официално становище е изпратено до здравния министър Николай Петров, до премиера Бойко Борисов и до управителя на здравната каса Камен Плочев.

Медиците настояват също и за такса за хронично болни пациенти. Според тях тези лица трябва да заплащат пълната тарифа от 2,90 при преглед, който е извън техните основни заболявания.

В становището за догодина е посочено също да се предвидят 225 милиона лева за първична извънболнична медицинска помощ. Това ще бъде 6,7% от очаквания бюджет за 2018 г. на касата или около 0,1% ръст в сравнение с тази година.

Личните лекари поясняват, че предложеното увеличение ще се разпредели пропорционално с общоприетите национални приоритети – профилактични прегледи, детско здравеопазване, ваксинопрофилактика, следене на хронично болни.

Предложенията на личните лекари предстои да се обсъждат.

Според наредбата към момента на потребителска такса не подлежат деца до 18 г., бременни жени, родилки до 45-ия ден след раждане, както и лица с увреждания с ТЕЛК-ово решение за 1 – ва и 2-ра група.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Liberal Democrats

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиИсторияЛайфстайлНормативни актовеСнимкиПсихологияАнкетиСпортХранене при...РецептиИнтервютаАлт. медицинаОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника