Начало Здравна медиа Здравни новини Марихуаната не е първа стъпка към твърдата дрога

Марихуаната не е първа стъпка към твърдата дрога

Марихуаната не е първа стъпка към твърдата дрога - изображение

Приетото схващане, че марихуаната е първа стъпка към кокаина и хероина, бе опровергано с твърди факти от учени на Университета в Ню Хемпшър.

Тяхното подробно изследване на потребители на различни видове наркотици в САЩ е показало, че най-висок риск от "закачане" за смъртоносните вещества носи не самия джойнт, а... неговата незаконност на повечето места в света.

"Оказа се, че факторите за изпадане в зависимост от твърда дрога са много повече социално-икономически, отколкото до момента се предполагаше", заяви ръководителят на изследването социологът Карън Ван Гънди.

По думите му, ако до 21-годишна възраст потребители на канабис имат стабилна социална среда и работа, "вратата" към тежките наркотици се затваря напълно.

Паралелно с резултатите от това изследване, бе публикуван и доклад на екип от здравни експерти, водени от педиатъра от Харвардския университет Мери Маккомик, в който са цитирани резлутатите от 10 хиляди отделни клинични проучвания на Националната академия на науките, техниката и медицина , свързани с ползите и вредите за здравето при употреба на марихуана.

Според екипа, анализирал резултатите, канабисът има проверими медицински ползи, а канабиноидите - активните съставки в канабиса, са мощни болкоуспокояващи, особено за хронична болка. 

Снимка: Adevarul.ro

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортПсихологияЛайфстайлХрани и ястияИсторияБотаника