Начало Здравна медиа Здравни новини Най-употребяваният наркотик в страната от младежите до 24 години е марихуаната

Най-употребяваният наркотик в страната от младежите до 24 години е марихуаната

Най-употребяваният наркотик в страната от младежите до 24 години е марихуаната - изображение

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите излезе с доклад, в който се твърди, че българите между 15 и 24 години са най-честите потребители на дрога в страната.

Най-предпочитаният наркотик е марихуаната – 8,3% от хората я употребяват, като повече са представителите на силния пол. 2,9 на сто от 15- до 34-годишните са „почитатели“ на екстазито, на амфетамините – 1,3%, а на кокаина – 0,3%, съобщава БТА.

В сравнение с европейците българите консумират повече цигари, алкохол и наркотици, но първите пък злоупотребяват с успокоителни лекарства, предписвани с рецепта. Лечението на наркозависимите у нас е насочено предимно към тези, които се дрогират с хероин. Те са 73% от 3400 души, какъвто е броят на подложилите се на терапия.

През 2008 г. в България е имало най-много случаи на починали от свръхдоза – 70. След тази година има чувствителен спад, но миналата отново има нарастване – 17 фатални предозирания. Мъжете отново водят в класацията – 88 на сто от завършилите с летален край случаи представителите на силния пол са потърпевши. Венозната употреба на наркотици е един от основните начини за заразяване с различни болести, включително и с ХИВ.

Наркотиците, които най-често се конфискуват от българските власти, са метамфетин, марихуана, хашиш, амфетамин и хероин. През съдилищата са минали 4195 дела за притежание и продажба на наркотични вещества.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниИсторияСпортХрани и ястияСнимкиИнтервютаБотаникаНормативни актовеМедицински изследванияЛеченияАнкетиЗдравни съветиОрганизации