Начало Здравна медиа Здравни новини Уругвай официално позволи продажбата на марихуана

Уругвай официално позволи продажбата на марихуана

Уругвай официално позволи продажбата на марихуана - изображение

В Урогвай вече официално ще се продава марихуана в аптечната мрежа от юли месец тази година.

Властите в Урогвай приеха закон още през 2013 години, според който жителите могат да отглеждат марихуана, но в определени количества. Тя също може да се купува в аптечната мрежа, но при представяне на специална карта с лимит от до 40 грама на месец. През 2014 година Урогвай стана първата държава в света, която прие официално закон от този вид. Инициативата тогава беше на президента Хосе Махука. Основната му цел бе предотвратяване на трафика с наркотици.

Според закона на държавата всеки човек над 18 години, пребиваващ или регистриран в потребителските регистри на Уругвай, може да закупи по 10 грама марихуана на седмица, като цената за грам е била по-малко от долар. В този период властите поканиха и частния бизнес да съгласува издаването на няколко лиценза за производството на материала.

Марихуаната може да се купува от аптечната верига или да се отглежда от физически лица за лична употреба.

Марихуаната се използва в доста страни с медицинска насоченост. Специфични терапии се прилагат за облекчаване на болката, свързана с множествена склероза или напреднал стадий на онкологично заболяване, против повръщане след химиотерапия при някои хора, за стимулиране на апетита при пациенти със СПИН и други.

В средата на 2018 година е предвидено и легализирането на марихуана и в Канада.

По статията работи: Велина Неделчевяа
Снимка: DNES.BG Новини

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортПсихологияХрани и ястияЛайфстайлИсторияБотаника